the caravan project


Αν οι φλέβες μεταφέρουν 
το αίμα για να χτυπάει δυνατά η καρδιά μας
οι ανθρώπινες ιστορίες μεταφέρουν τις αλήθειες 
ώστε να ηχεί κρυστάλλινο το συλλογικό πεπρωμένο
που συνδέει τις αμέτρητες ανθρώπινες ψυχές. 
Οι κοινωνοί των ανθρώπινων ιστοριών 
έχουν το ίδιο χρέος με τους εξομολογητές 
των ανθρώπινων ψυχών.
Το Caravan Project είναι ένα οδοιπορικό με ένα αυτοκινούμενο, που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2011 από μια ομάδα καλλιτεχνών και ερευνητών, με αφορμή την κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα και τoν αντίκτυπο που έχει στις ζωές των πολιτών αυτής της χωράς. Επιδίωξή μας είναι να φωτίσουμε μια «άλλη» Ελλάδα, που δεν έχει φωνή στα επίσημα μέσα ενημέρωσης αλλά  συνεχίζει να διεκδικεί το δικαιώμα της στον αυτοπροσδιορισμό. Με όχημα το ντοκιμαντέρ, την αφήγηση και τη φωτογραφία φέρνουμε στο προσκήνιο ανθρώπινες ιστορίες που έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν, να συν-κινήσουν και να δημιουργήσουν χώρους αναστοχασμού και μετάπραξης δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για μια εμπερία κοινωνικής μεταμόρφωσης. Στους ταραχώδεις καιρούς που διανύουμε, η μετάδοση προσωπικών ιστοριών είναι μια επαναστατική πρακτική που αυξάνει τις αντιστάσεις μας και στροβιλίζει ξανά τη λαχτάρα μας για ζωή.
Μέσα από ένα μωσαϊκό εικόνων, αφηγήσεων και ντοκιμαντέρ επιδίωξή μας είναι να καταγράψουμε και να επικοινωνήσουμε ιστορίες απλών καθημερινών ανθρώπων μιας και αυτές είναι που διαμορφώνουν και καθορίζουν την πορεία κάθε εποχής. Τις περισσότερες όμως φορές, αυτοί οι  άνθρωποι αυτοί δεν λαμβάνονται υπόψη και η μόνη θέση που τους αναλογεί είναι αυτή στα κατάστιχα της ιστορίας. Δίνουμε βήμα σε ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα είχαν φωνή -μέσα σε ένα ασφηκτικά ορισμένο, από το life style, χώρο- και μέσα απο την ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα του τρόπου ζώης τους επιδιώκουμε να ανιχνεύσουμε την παρουσία εναλλακτικών δυνατοτήτων, να τονίσουμε την ποικιλομορφία διαφορετικών μορφών πράττειν.
Το Caravan Project ενσωματώνει μια μικρή κιβωτό ανθρώπινων μαρτυριών με κοινωνικό περιεχόμενο με την ονομασία «Ένας Άλλος Κόσμος Είναι Εδώ. Με πολιτιστική και εκπαιδευτική δράση σε πόλεις, πλατείες και χωριά, σε πανεπιστήμια και σχολεία, σε φυλακές και ευπαθείς ομάδες, επικοινωνεί τις ιστορίες που έχει παράξει, εγκαινιάζοντας ένα δημιουργικό διάλογο με το κοινό πάνω στις δυναμικές που η κάθε ιστορία ελευθερώνει καλλιεργώντας τις προϋποθέσεις για συμμετοχή και διάδραση. O προσανατολισμός του Caravan Project είναι πρωτίστως εκπαιδευτικός. Επιδιώκει μέσα από τη θεραπευτική και ενοποιητική δύναμη της ιστόρισης, να σπάσει τους αποκλεισμούς και να φέρει τους ανθρώπους κοντά, να συνεισφέρει δημιουργικά σε έναν αναγκαίο διάλογο που θα επαναδιαπραγματευθεί ξανά τις αρχές που μας φέρνουν κοντά σε μια πιο ουσιαστική μορφή του «ευ ζην».
Η πολιτιστική δράση «Ένας Άλλος Κόσμος Είναι Έδω» είναι μια κίνηση προς τα εμπρός, προς την αποίκιση ένος τόπου, που δεν γνωρίζουμε, που μοναχά αντιλαμβανόμαστε διαισθητικά. Ενός τόπου, όπου οι άνθρωποι εμπνέονται και ενώνονται μέσα από τη δύναμη των ανθρώπινων ιστοριών, όπου ανιχνεύεται και γιορτάζεται ένας διαφορετικός τρόπος ζωής κοντά στις εσωτερικές μας ανάγκες για επικοινωνία και δημιουργία, όπου δεν αφαιρείται κάνενας τόνος της ανθρώπινης μελωδίας αλλά τους επιτρέπεται ανά πάσα στιγμή, να ηχήσουν όλοι μαζί.
Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org) είναι ο αποκλειστικός χορηγός του Caravan Project.
 Για να παρακολουθήσετε κάποιες από τις ιστορίες κάντε κλικ εδώ

Σπιθάρι

Το Σπιθάρι είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησε από έξι ανθρώπους, μετά τα γεγονότα της πλατείας Συντάγματος. Αποφάσισαν τότε, να ξαναζωντανέψουν έναν τόπο ρημαγμένο από τις πυρκαγιές του 2009, με την σπίθα μιας άλλης αντίληψης για την πραγματικότητα και ένα σύστημα αξιών που θα έχει τις βάσεις του σε ανθρώπινες σχέσεις  ισότητας,ομότιμης συνεργατικότητας και συμβιωτικής σχέσης με τη φύση και τους πόρους της.Το εγχείρημα Σπιθάρι μπορεί να συμπεριληφθεί σε μια παγκόσμια κίνηση ανθρώπων «από τα κάτω» πέρα από κόμματα και ιδεολογίες που προσπαθούν να αυτοδιαχειριστούν τη ζωή τους με όπλο την ελεύθερη ροή της πληροφορίας, την δικτύωση και την ομότιμη παραγωγή. Το πιθάρι συμβολίζει για μας τους βασικούς παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην υπέρβαση του υφιστάμενου καταρρέοντος Κοινωνικοοικονομικού συστήματος: Τη βιωσιμότητα και την αυτάρκεια (διατροφική,ενεργειακή,στεγαστική). Αποτελούμε λοιπόν ένα «πεδίο» έρευνας και εφαρμογής τεχνολογιών βιωσιμότητας ανοικτού κώδικα και ένα χώρο ανοικτό σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν από μας αλλά και να μας μάθουν σχετικά.

http://vimeo.com/91098704

Ο Τέτοιος, η Εκείνη...


Μια φορά κι έναν καιρό ο Τέτοιος συνάντησε την Εκείνη. Ο Τέτοιος κι η Εκείνη περάσανε καλά. Μετά ο Τέτοιος έφυγε. Η Εκείνη λυπήθηκε. Ο Τέτοιος συνάντησε την Άλλη. Η Άλλη κι ο Τέτοιος περάσανε καλά. Ο Τέτοιος πήγε μετά στην Εκείνη. Η Εκείνη χάρηκε ξανά. Η Άλλη λυπήθηκε. Μετά η Άλλη συνάντησε τον Επόμενο. Ο Τέτοιος την Οποιαδήποτε. Και η Εκείνη βρήκε τον Άλλον. Στον δρόμο της ζωής φάνηκε ο Προηγούμενος με την Καινούρια αγκαζέ... κι όλοι συνάντησαν κάποια στιγμή τον Κάποιον, τον Αυτόν , την Κάποια, τον ο Εαυτός μου και τον Ίδιο , τον Μερικό, τον Καθένα και την Τάδε...

Ελένη Μητροπούλου