the caravan project


Αν οι φλέβες μεταφέρουν 
το αίμα για να χτυπάει δυνατά η καρδιά μας
οι ανθρώπινες ιστορίες μεταφέρουν τις αλήθειες 
ώστε να ηχεί κρυστάλλινο το συλλογικό πεπρωμένο
που συνδέει τις αμέτρητες ανθρώπινες ψυχές. 
Οι κοινωνοί των ανθρώπινων ιστοριών 
έχουν το ίδιο χρέος με τους εξομολογητές 
των ανθρώπινων ψυχών.
Το Caravan Project είναι ένα οδοιπορικό με ένα αυτοκινούμενο, που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2011 από μια ομάδα καλλιτεχνών και ερευνητών, με αφορμή την κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα και τoν αντίκτυπο που έχει στις ζωές των πολιτών αυτής της χωράς. Επιδίωξή μας είναι να φωτίσουμε μια «άλλη» Ελλάδα, που δεν έχει φωνή στα επίσημα μέσα ενημέρωσης αλλά  συνεχίζει να διεκδικεί το δικαιώμα της στον αυτοπροσδιορισμό. Με όχημα το ντοκιμαντέρ, την αφήγηση και τη φωτογραφία φέρνουμε στο προσκήνιο ανθρώπινες ιστορίες που έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν, να συν-κινήσουν και να δημιουργήσουν χώρους αναστοχασμού και μετάπραξης δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για μια εμπερία κοινωνικής μεταμόρφωσης. Στους ταραχώδεις καιρούς που διανύουμε, η μετάδοση προσωπικών ιστοριών είναι μια επαναστατική πρακτική που αυξάνει τις αντιστάσεις μας και στροβιλίζει ξανά τη λαχτάρα μας για ζωή.
Μέσα από ένα μωσαϊκό εικόνων, αφηγήσεων και ντοκιμαντέρ επιδίωξή μας είναι να καταγράψουμε και να επικοινωνήσουμε ιστορίες απλών καθημερινών ανθρώπων μιας και αυτές είναι που διαμορφώνουν και καθορίζουν την πορεία κάθε εποχής. Τις περισσότερες όμως φορές, αυτοί οι  άνθρωποι αυτοί δεν λαμβάνονται υπόψη και η μόνη θέση που τους αναλογεί είναι αυτή στα κατάστιχα της ιστορίας. Δίνουμε βήμα σε ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα είχαν φωνή -μέσα σε ένα ασφηκτικά ορισμένο, από το life style, χώρο- και μέσα απο την ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα του τρόπου ζώης τους επιδιώκουμε να ανιχνεύσουμε την παρουσία εναλλακτικών δυνατοτήτων, να τονίσουμε την ποικιλομορφία διαφορετικών μορφών πράττειν.
Το Caravan Project ενσωματώνει μια μικρή κιβωτό ανθρώπινων μαρτυριών με κοινωνικό περιεχόμενο με την ονομασία «Ένας Άλλος Κόσμος Είναι Εδώ. Με πολιτιστική και εκπαιδευτική δράση σε πόλεις, πλατείες και χωριά, σε πανεπιστήμια και σχολεία, σε φυλακές και ευπαθείς ομάδες, επικοινωνεί τις ιστορίες που έχει παράξει, εγκαινιάζοντας ένα δημιουργικό διάλογο με το κοινό πάνω στις δυναμικές που η κάθε ιστορία ελευθερώνει καλλιεργώντας τις προϋποθέσεις για συμμετοχή και διάδραση. O προσανατολισμός του Caravan Project είναι πρωτίστως εκπαιδευτικός. Επιδιώκει μέσα από τη θεραπευτική και ενοποιητική δύναμη της ιστόρισης, να σπάσει τους αποκλεισμούς και να φέρει τους ανθρώπους κοντά, να συνεισφέρει δημιουργικά σε έναν αναγκαίο διάλογο που θα επαναδιαπραγματευθεί ξανά τις αρχές που μας φέρνουν κοντά σε μια πιο ουσιαστική μορφή του «ευ ζην».
Η πολιτιστική δράση «Ένας Άλλος Κόσμος Είναι Έδω» είναι μια κίνηση προς τα εμπρός, προς την αποίκιση ένος τόπου, που δεν γνωρίζουμε, που μοναχά αντιλαμβανόμαστε διαισθητικά. Ενός τόπου, όπου οι άνθρωποι εμπνέονται και ενώνονται μέσα από τη δύναμη των ανθρώπινων ιστοριών, όπου ανιχνεύεται και γιορτάζεται ένας διαφορετικός τρόπος ζωής κοντά στις εσωτερικές μας ανάγκες για επικοινωνία και δημιουργία, όπου δεν αφαιρείται κάνενας τόνος της ανθρώπινης μελωδίας αλλά τους επιτρέπεται ανά πάσα στιγμή, να ηχήσουν όλοι μαζί.
Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org) είναι ο αποκλειστικός χορηγός του Caravan Project.
 Για να παρακολουθήσετε κάποιες από τις ιστορίες κάντε κλικ εδώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου