Το σταμναγκάθι είναι άγρια ποικιλία ραδικιού με "γλυκιά" πικράδα, βρίσκεται σε δύσβατες ορεινές περιοχές του νομού Χανίων, σε απόκρημνες ακρογιαλιές και η συγκομιδή του είναι δύσκολη και επίπονη. Τρώγεται βραστό, ωμό σε σαλάτες και μαγειρευτό με αρνί ή κατσίκι.Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ωμέγα 3 λιπαρά και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, που ωφελούν την υγεία. Είναι το τέλειο αποτοξινωτικό! Tόσο το άγριο όσο και το καλλιεργημένο περιέχει βιταμίνη E, πολυφαινόλες, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, υψηλές συγκεντρώσεις ασβεστίου, καθώς και σίδηρο και φώσφορο. Θεωρείται τονωτικό, χωνευτικό, χολαγωγό και διουρητικό.
Είναι εξαιρετικά τονωτικό και διουρητικό, βοηθάει στην αποτοξίνωση του ήπατος, έχει ελαφρώς καθαρτικές ιδιότητες.
Εύκολη σαλάτα για το τραπέζι μας:
ΥΛΙΚΑ
200 γρ. σταµναγκάθι
100 γρ. ελιές µαύρες ξιδάτες
2 κουταλιές της σούπας λεµόνι
4 κουταλιές της σούπας
ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο
αλάτι
Εκτέλεση:
Αφήνουµε το σταµναγκάθι στο νερό περίπου 1 ώρα. Έπειτα το πλένουµε χωρίς να το κόψουµε, το ανακατεύουµε για 1-2 λεπτά µε το λεµόνι και το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια προσθέτουµε τις µαύρες ελιές.
Happy mummy
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου